Nasveti za vzgojo

LubeniceLubenica je toplotno zahtevna plodovka, ki izvira iz Afrike.

Sadimo jo na tople in sončne lege, vendar šele, ko mine nevarnost pozeb. V našem podnebju nekje v maju. Za rast potrebuje 15°C ponoči in med 25 in 30°C podnevi.
Tla naj bodo globoka in dobro pognojena.
Za hitrejši in boljši pridelek predhodno vzgojimo sadike, ki jih v maju posadimo na prosto. Sadimo 4 do 5 rastlin na 10 m². 
Rastline po potrebi okopavamo. Zalivamo redno predvsem v času formiranja plodov. Pomanjkljiva oskrba z vodo vpliva na nepravilen razvoj plodov. Skozi rastno sezono je priporočljivo dognojevanje sprva z gnojili za rast, kasneje z gnojili za plodovke. Tla lahko okoli rastlin zastiramo ali sadimo na folijo.

Plodove pobiramo v tehnološki zrelosti, ko se meso obarva, semena potemnijo. Dozorele plodove spoznamo po specifični barvi in tako, da ob udarcu po plodu votlo zadoni. Prve poberemo približno dva meseca po sajenju in nadaljujemo postopoma.

Lubenice lahko sadimo tudi v rastlinjake in tunele, kjer z vzgojo lahko začnemo nekoliko prej in tako dobimo zgodnejši pridelek.
Tudi če nimate vrta ali rastlinjaka, lahko lubenico posadite v večjo posodo, vendar tu še bolj pazite na zadostono zalivanje in dognojevanje.

ŽELITE PREJEMATI KORISTNE NASVETE IN KUPOVATI UGODNEJE?

*  E-mail naslov: